Čeprav smo vsakodnevno seznanjani v glavnem samo z informacijami gospodarske in politične narave se, če hočemo ali ne okoli nas odvija tudi življenje ljudi, katere je bolezen, nesreča ali druga življenjska situacija pripeljala v drugačen svet. Skušali vas bomo usmeriti tja, kjer boste ravno tako lahko doživeli vso lepoto ob kulturnem dogodku, življenjskih zmagah in dosežkih otrok s posebnimi potrebami. Podali vam bomo informacije  na življenje skozi pogled nekoga, ki je v vaših očeh mogoče omejen itd.




DOBRODELNI DOGODEK “iz Srca v Srce”


Konec januarja je Bisernica Consulting iz Kranja na malo drugačen način prispevala za otroke. Z veliko predanostjo je na OŠ Stražišče organizirala dobrodelni dogodek “Iz srca v srce” in zbrana sredstva namenila za malo Alino. Hvala Bisernici, gorenjskim medijem in udeležencem dogodka!


Poslanstvo Bisernice 


je uresničevanje zadovoljstva v vsakem posamezniku skozi zavedanje. Človeštvo je v veliki kozmični spremembi. Za nami je tehnična, ekonomska in socialna revolucija. Obstaja pa še duhovna revolucija, v kateri se že nahajamo, ki prinaša bolj radikalne spremembe kot predhodne revolucije. Ta revolucija že leta pridobiva na svoji moči. Kar je pred leti še bivalo zunaj zavesti človeka, je danes postalo pomembno za človeka, ki išče smisel življenja. Človek vedno bolj intenzivno raziskuje nevidna področja in to je začetek duhovne revolucije. Pot zavedanja je pot osvoboditve.


Preizkušnje v življenju

Neja Zupan, mentorica naravnega načina zdravljenja, študentka življenja.

To kar sem zapisala, pa je tudi izhodišče moje motivacije in pripravljenosti pomagati drugim. Tudi sama sem šla skozi veliko preizkušenj v življenju, zato govorim predvsem iz lastne izkušnje. Ko sem bila stara 12 let je babica umrla za rakom, pri mojih 20 letih je za rakom zbolela moja mama in se po težkem trpljenju od nas poslovila. Kmalu zatem je za rakom zbolela moja teta, in še druga teta in obe sta umrli... pri 42 letih sem bila na vrsti jaz... Z boleznijo sem se spopadla na naraven način in sem prva, ki je v družinski liniji ozdravela. Iz trpljenja sem ustvarila bisere. Več o tem, kaj sem naredila za ozdravitev lahko preberete v knjigi Transformacija Orla, ki je na voljo na naši spletni strani

Z Zavodom VID sodelujemo že vrsto let

Na dogodku Iz srca v srce, ki smo ga organizirali v januarju, sem želela delček svoje pozitivne izkušnje s težko boleznijo podeliti z drugimi, ustvariti srčno energijo in istočasno pomagati drugim. Celotni znesek vseh donacij, ki so jih prispevali obiskovalci, smo namenili zavodu Vid.

Z zavodom Vid sodelujemo že vrsto let, saj so se kot organizacija izkazali za izjemno poštene - vse donacije so vedno šle v njihovem polnem znesku končnim koristnikom - otrokom in družinam, ki so potrebne pomoči. Zavodu Vid, njegovim sodelavcem se zahvaljujem za njihovo poštenost, iskrenost, srčnost, naklonjenost, dobroto in odlično sodelovanje.

Za pomoč in sodelovanje pa se zahvaljujem tudi Nataši Traven, ki mi je pomagala pri organizaciji dogodka, za ves njen srčni prispevek k dobremu poteku dogodka, njeno naklonjenost in dobroto (vse ure organizacije dogodka je opravila brezplačno).

Hvaležna sem Vesolju za mojo pot, vse težave in probleme, ker le ta pot mi je pomagala, da je moj Biser postal večji in bolj bleščeč, da lahko pomagam tudi drugim.


Dogodek

Na dogodku smo s posebnimi iVitalis tehnikami (ki izvirajo iz Kitajske Tradicionalne Medicine in metode Z dotikom do zdravja) odpirali srce in srčno čakro. Srce je naša vez z vsem kar nas obdaja, zato skozi odpiranje srca postanemo bolj sočutni in napolnjeni z ljubeznijo. Le skozi ljubezen in sočutje pa lahko ozdravimo svoje rane in podamo roko ljudem, ki potrebujejo pomoč. Odpiranje srca nas napolni z vitalno energijo in s svetlobo razsvetli skrite kotičke, zato prinaša radost, veselje in naklonjenost.

Premierno je bila prvič izvedena plesna meditacija srca, ki harmonizira in poveže vse v eno celoto. V plesu smo začutili, kako energija celotnega vesolja teče skozi nas, zato nam je ta plesna meditacija dala možnost povezave z vsem kar je v nas in nas obdaja. Na koncu smo se prepustili vibracijam sončnega gonga, ki nam je pomagal vse vibracije srca prizemljiti.




Čarobni dan v parku Tivoli, Ljubljana


SPREMEMBA TERMINA


Dobrodelni dogodek Čarobni dan so bili zaradi slabe vremenske napovedi organizatorji primorani prestaviti in tako se bo največja enodnevna družinska prireditev Čarobni dan v Tivoliju odvijala v nedeljo, 2. junija.


External link opens in new tab or window


Prestolnico bosta v nedeljo, 12. maja 2019, zopet preplavila otroški smeh in razigranost, ki ju boste našli v parku Tivoli. Tam bo namreč potekal 33. Čarobni dan (3. zapored v Tivoliju), največja enodnevna družinska prireditev v Sloveniji, na kateri bo poskrbljeno tako za najmlajše kot tiste mlade po srcu. Poleg številnih otroških delavnic in tisočerih drobnih nepozabnih doživetij bodo na glavnem odru dogajanje popestrile številne zvezde slovenske glasbene scene: Manca Izmajlova, Vili Resnik, Anika Horvat, Victory, Pepel in kri, Alenka Gotar, Eva Boto, Damjana Golavšek, Ditka, Žiga Lakner, Anže Šuštar, Glasbeni studio Osminka, Pevska šola Alenke Gotar in drugi, za pravo adrenalinsko doživetje pa bo poskrbela akrobatska skupina Dunking Devils s svojimi vratolomnimi vragolijami.

 

Čarobni dan ima že tradicionalno tudi dobrodelno noto, Zavod Zaupanje bo namreč s pomočjo pokroviteljev in partnerjev številnim otrokom iz socialno ogroženih družin omogočil brezplačno obiskovanje obšolskih aktivnosti čez celo šolsko leto.

 

Zabava in brezplačno doživetje za vso družino je zagotovljeno, na spletni strani External link opens in new tab or windowwww.carobnidan.si pa obvezno izpolnite prijavni obrazec, saj si boste tako zagotovili številne ugodnosti, ki so jih organizatorji Čarobnega dne pripravili za vas na ta dan (in še ob dodatnih terminih), zato imejte kupon ugodnosti 12. 5.  ves čas pri sebi. Med drugim vam bo ta dan tudi omogočil brezplačen prevoz z LPP po Ljubljani. Več o ugodnostih in akciji

1 vstopnica = 1 družina na tej sicer brezplačni prireditvi boste izvedeli ob prijavi na spletni strani External link opens in new tab or windowwww.carobnidan.si.







 



Dobrodelna predstava Katja Dance Company za Martino


Vabimo vas na ogled dobrodelne predstave za Martino.


Našemu pozivu k sodelovanju pri zbiranju sredstev za Martinin plesni voziček so se odzvali plesalci Katja Dance Company, ki bodo 2. februarja 2019 ob 19. uri v Gledališču Park Murska Sobota izvedli predstavo Projekt X.


Plesne ekipa 11 plesalk in plesalcev v predstavi Project X skozi zgodbo in gib nagovarja gledalce in opozarja na nespoštljiv odnos, ki ga ima človek do narave in zato posledično izgublja svoj prostor, svobodo in osnovne dobrine: hrano, vodo, zrak … Želijo opomniti na to, kaj se zgodi, če se človeštvo ukvarja in hlepi po vedno več in pozablja na okolje, ki mu daje pogoje za življenje. Dotika se vprašanj o bivanju tu in zdaj, sožitju z naravo in onesnaževanju, izkoriščanju in sebičnosti, posamezniku in družbi, življenju in smrti, zavedanju in ignoranci, človečnosti in pripadnosti …

Zgodba, ki jo plesalci na svoj prepoznaven način pripovedujejo, na odru ponuja večdimenzionalno sliko dojemanja dogajanja preko plesa, glasbe, igre, pripovedi, fotografije, filma in lučne atmosfere. Gledalca napolni s čustvenim odzivom in odklopi od njegove vsakdanjosti.


Z uprizoritvijo dobrodelne multimedijske gledališke predstave Project X bodo vsa zbrana sredstva namenili v sklad humanitarnega zavoda Zavod Vid za nakup plesnega invalidskega vozička za Prekmurko Martina Smodiš, ki je kljub hudi bolezni cerebralne paralize aktivna plesalka in državna prvakinja.

Sredstva bodo zbirali s prodajo vstopnic predstave po 11 EUR. Vsi plesalci in ekipa se odpovedujejo honorarju, kot tudi potnim stroškom prevoza iz Ljubljane v Mursko Soboto. Dvorana in občina sta radodarno namenili brezplačno uporabo dvorane. Tako je sedaj potrebno dvorano samo še napolniti in tako realizirati Martinino željo in jo podpreti, da s plesom lažje živi svoje življenje. In tu se obračajo na vas. Podprite Martino z obiskom predstave in pričnite leto z umetniškim humanitarnim navdihom.



Lahko pa si video pogledate tudi na Youtube: External link opens in new tab or windowhttps://www.youtube.com/watch?v=XXvHuPyJwN4





 Goran Bojčevski Quartet - praznični koncert z dobrodelno noto


Po odlično sprejetem poletnem koncertu na celjskem gradu in po polni Gallusovi dvorani Cankarjevega doma se Goran Bojčevski s quartetom vrhunskih glasbenikov vrača v Celje. Vabimo vas na izjemen dogodek, ki bo poleg avtorske glasbe vseboval tudi predelave klasičnih del, od Mozarta, Bacha, Paganninija, kar je za ta čas še posebej primerno. Po koncertu vas vabimo, da se nam, v stranski dvorani Narodnega doma, pridružite na skromni pogostitvi in druženju z umetniki. Uraden afterparty bo v Nobelplatz – Glavni trg 17.
External link opens in new tab or window

V sodelovanju z lokalnim dobrodelnim društvom Leo klub Mavrica Celje koncertu dodajamo tudi humanitarno noto. Del večernega izkupička bo tako namenjen izjemni Martini Smodiš, ki zaradi celebralne paralize skozi življenje, že od samega rojstva, vijuga z invalidskim vozičkom. Svojo strast je našla v plesu. Ples ji daje svobodo gibanja. Daje ji moč izražanja sebe. Martina je že tretje leto aktivna članica Plesnega kluba Zebra, edinega kluba v Sloveniji, ki se pod okriljem Paraolimpijskega komiteja Slovenije ukvarja s športnim plesom na vozičkih. S svojim soplesalcem, Romanom Mačkom, na največjih mednarodnih tekmovanjih posegata po vrhunskih rezultatih. Z delom izkupička koncerta bomo Martini pomagali do nakupa novega plesnega vozička.

Vabljeni, da pomagate in izkoristite čudovit večer za kulturo in druženje!


Fotografija osebe Goran Bojčevski.



 

BELA PALICA IN NAŠ ODNOS DO SLEPIH IN SLABOVIDNIH

V naši družbi je še vedno veliko stereotipov pa tudi strahu pred slepoto in slabovidnostjo.  Nemalokrat nastanejo tudi neprijetne ali celo smešne situacije, ko skušamo pomagati slepi oziroma slabovidni osebi.

Z izdajo zloženke so slepi in slabovidni želeli ob svetovnem dnevu bele palice na hudomušen način prikazati zmote in resnice o sebi oziroma odnosu do njih.  Želijo ozavestiti ljudi o tem, da so tudi slepi in slabovidni povsem običajni ljudje kot vsi drugi, le da ne vidijo.

Soavtorica brošure Aksinija Kermavner je pojasnila, da ljudje veliko raje in bolje sprejmejo prijazno šalo kot pa suhoparno poučevanje in da so želeli s humorjem, ki veje iz obeh knjižic odpreti nove dimenzije smeha in prijaznosti v sicer preveč resnem in stresnem svetu.

PRELISTAJTE SI BROŠURO O SLABOVIDNOSTI

PRELISTAJTE SI BROŠURO O SLEPOTI

Če pa si želite brošuri natisniti in shraniti na vaš računalnik, pa si ju lahko shranite tukaj:

slepota
slabovidnost

 




 

KO SE LJUDI DOTAKNE NAŠE DELO

Ob obisku našega poverjenika nemalokrat doživimo čudovita presenečenja. Ljudje radi poklepetajo in delijo svoje izkušnje. Še posebej, če so se tudi sami srečali s podobno življenjsko izkušnjo ali pa imajo v sorodstvu koga, ki potrebuje pomoč zaradi bolezni ali invalidnosti.

Dotaknejo se jih zgodbe otrok in vseh, ki so v življenju pretrpeli veliko več, kot oni sami.

In ko doživljaš takšne čudovite trenutke, ki se ti usedejo v srce pomisliš, kako, da je takšnih ljudi tako malo. Kako, da je toliko gorja in nerazumevanja na svetu. Kako, da je tako malo tistih, ki bi lahko, pa nočejo pomagati.  Mar bodo zaradi tega imeli manj itd.  In velikokrat si tudi sami postavimo vprašanje:

Mar je res tako težko pomagati?

Ko že skoraj obupamo in si rečemo, samo še tole akcijo potem pa nič več, ker povsod doživljamo samo zavrnitve, pa tudi poniževanja, zaprta vrata itd, te  odziv samo enega pozitivnega človeka, ko odpre vrata, ko prideš v njegovo hišo ali podjetje ... postavi na noge. Vse prejšnje zavrnitve odpadejo. In dobrota in prijaznost samo enega človeka ti da zopet dovolj energije in smisla za nadaljevanje dela. Da se bolje počutiš. Da greš naprej. Ko te pohvalijo: »Veste, vsaka vam čast, jaz pa tega ne bi mogel delati. Ne bi mogel zdržati vseh pritiskov negativcev itd.« Takrat veš kdo si, kaj delaš, kaj si storil do sedaj in kaj lahko dobrega še storiš v prihodnje.

In tale pesem, ki jo objavljamo je prijazna gesta gospe Marije Kern, ko jo je naša poverjenica obiskala. Gospa piše pesmi in ker je bila njena teta slepa je s pesmijo opisala tetino slepoto in občutenje. Prav začutila je, kaj je teta doživljala in se je s pesmijo poklonila njenemu spominu. Življenje je res polno naključij kajti pesem gospe je prišla v času, ko pišemo o obletnici delovanja društva slepih in slabovidnih. In uživajte v pesmi, tako, kot smo mi.  Gospe Kern pa še enkrat hvala.                                                   

S SRCEM  VIDIM



Prosim, ne glejte me postrani,
da sem drugačna, dobro vem,
a rada sem tu med vami,
le kam drugam naj grem?

Narava ni me obdarila
z lepoto, sinjimi očmi,
bolj kruta mačeha je bila,
saj dnevi moji so v temi.

A s srcem vidim vso lepoto,
ki skrita mojim je očem,
občutim radosti in dobroto,
zato hvaležna Bogu sem.

Rada pojem naše pesmi,
zaplesati pa ne znam,
polke, valčke za vse čase,
v duši shranjene imam!


Marija Kern







MEDOBČINSKO DRUŠTVO SLEPIH IN SLABOVIDNIH KRANJ PRAZNOVALO 70 - LETNICO

Društvo deluje na področju skrbi za slepe in slabovidne na območju vseh 18 gorenjskih občin že 70 let. S svojim delom skušajo pomagati čim večjemu številu ljudi z okvaro vida in jim tako olajšati vsakodnevne tegobe.

Na kratki slavnostni prireditvi v Prešernovem gledališču v Kranju so predstavili svojo pot in način delovanja. Od osnovnih začetkov, kot skupina ljudi, ki je želela sebi in tudi drugim osebam s težavami vida omogočiti vključitev v družbo pa do današnjih časov. Pomoč pri iskanju dela ter spopadanje z vsakodnevnimi težavami in izzivi življenja, ki se jih videče osebe niti ne zavedajo. Njihov predsednik Emil Muri je v kratki predstavitvi strnil vse dosežke tega izredno uspešnega društva.

Na odru, ki je bil minimalistično opremljen so se zvrstili nastopajoči - pevski zbor, člani društva in kantavtor. Društveno obletnico je ponazarjalo drevo s sedemdesetimi listi. Najbolj zanimivo pa je nam videčim bilo, ko je napovedovalka v ozadju vseskozi opisovala dogajanje na odru, da so si ga lahko slepi in slabovidni predstavljali in sledili dogajanju. Inovativen pristop, ki so ga pohvalili tudi predstavniki društev slepih in slabovidnih iz vse Slovenije ob izražanju čestitk za uspešno in dolgoletno delo Kranjčanov.  Predsednik Emil Muri je v imenu društva izročil priznanja predstavnikom organizacij, občine in tistih, ki društvo podpirajo v njihovih prizadevanjih in jim pomagajo pri delu ter ozaveščanju javnosti o njihovem delu. Ob tej priložnosti so izdali tudi zbornik "Upam si, zato zmorem".

Tudi v Zavodu VID se pridružujemo čestitkam ob tako pomembnem jubileju in jim želimo, da na njihovem drevesu zraste še veliko listov. Še posebej smo jim hvaležni za njihovo pomoč pri svetovanju, ko se odločamo za pripomočke, ki jih otroci s težavami vida potrebujejo.


 

 




Trgovinica ponovne uporabe "Muzejček dobrodelnosti"

 

Za Danico Onič imajo predmeti dušo in toplino. Poskrbi, da pri novih lastnikih zaživijo naprej. Drugače bi končali na smetišču. Hvaležna je gospodu Danilu, ki je verjel vanjo in ji dal priložnost, da še lahko, zna in zmore delati.


Restavrator Danilo Bertoncelj je na Jesenicah odprl trgovinico ponovne uporabe in jo poimenoval Kramarija. 


Danica Onič pa je tista, ki skrbi za trgovinico in poskrbi, da so vsi rabljeni predmeti razstavljeni tako, da pritegnejo obiskovalca. Vedno ji je v veselje tako dobiti kot tudi pomagati. Zato pravi, da dela v muzejčku dobrodelnosti. Vesela sta, ko vidita, da so ljudje še vedno pripravljeni pomagati in da se odnos do rabljenih stvari spreminja.

Socialno podjetništvo je omogočilo odprtje trgovinice in s tem možnost zaposlovanja težje zaposljive profile ljudi. Največji poudarek ima trgovinica na uporabnem področju in pestrem naboru robe za široko uporabo kar jo loči od starinarnice. 


Tu se najde za vsakogar nekaj. Tako lahko ceneje dobite igrače, računalnike, kolesa, posodo, kristal, porcelan, oblačila, skratka predmete za vsakdanjo rabo, obnovljeno pohištvo. Stvari, ki so v trgovinah zelo drage in si jih marsikdo ne more privoščiti. Pa tudi slike, knjige, polno drobnih še vedno uporabnih predmetov.  S stropa visi polno svetilk: od tistih, ki so visele še s stropov naših babic in dedkov do bolj modernih. Veliko je tudi prtov in blaga, ki bi prav prišel otrokom v vrtcu pri izdelavi raznih izdelkov. Potem so tu predmeti, ki se jih ljudje spominjajo pa so jih izgubili in jih hočejo ponovno imeti, ker jih spominjajo na čas otroštva.


Trgovinica je na srečo dovolj velika, da jo je lahko Danica uredila po sobah. Pomembno je, da ni nikomur dolgčas, saj lahko vsak najde kaj zase. Obiskovalca tako lahko takoj usmeri v prostor k predmetom, ki ga zanimajo. Tako je ena soba namenjena samo starinam, druga tehničnim predmetom, tretja športu… Tu je še biciklarna, retro kotiček, »pleh kamra«, kmečka soba, kjer bi se kar usedel in popil kavico. Pa prostor za prevzem, čistilnica in popravljalnica, delavnica, kjer se predmeti pripravijo za prodajo. To so prostori kjer odvrženi predmeti resnično zaživijo novo življenje, ki jim ga vdahnejo Danica in njeni sodelavci s skrbno obnovo, restavriranjem, čiščenjem ali samo s predstavitvijo na malce drugačen način.


Na svoji facebook strani External link opens in new tab or windowwww.facebook.com/kramarija/ sproti obveščajo o novostih, ki so se pojavile v njihovi trgovini ponovne uporabe. Za informacije pokličite gospo Danico na telefonsko številko 040/439-611. Z veseljem bo pomagala tudi tistim, ki obnavljate dom in ne veste kaj je za v trgovinico in kaj ne. Predmete lahko tudi poslikate in jih pošljete na elektronsko pošto danicaonich69@ gmail.com.


Trgovina se nahaja na Jesenicah na Cesti Maršala Tita 11.


   


    







Škotski navijači so pomagali Tilnu

Nedeljsko druženje s škotskimi navijači pred nogometno tekmo Škotska : Slovenija


Prepričali smo se, da zgodbe o Škotih ne držijo. Njihov Klub mednarodne skupine navijačev Škotske INTA (The International Tartan Army) nam je podaril donacijo za nakup Tilnovega vozička. Svojo pomoč namenijo vedno v državo, v kateri njihova reprezentanca igra in so s tem najboljši ambasadorji Škotske. V Sloveniji so to storili v čast stotega obiska tekme Škotske enega izmed njihovih članov. Gospod Phil nam je za Tilna izročil 1.000 eur :) Ob kosilu smo se družili z navijači Škotske iz različnih držav. Ta njihova dobrosrčnost, sproščenost in odprtost do spoznavanja in druženja s tujci je njihova značilnost. Hvala, ker sem bila lahko v njihovi družbi in spoznala njihovo široko srce. Izmenjali smo si simbolična darila. Tako je naša želvica odšla na Škotsko. Za Tilna pa so nam podarili navijaški šal in njihove bedže.



VEČ O KLUBU INTA IN NJIHOVI DOBRODELNOSTI


Klub mednarodne skupine navijačev Škotske, bolj znan kot INTA (International Tartan Army) je eden od najzanimivejših navijaških klubov. Člani INTA so od sredine devetdesetih letih prejšnjega stoletja spontano rasli. Dandanes ima INTA več kot 50 ponosnih članov iz več kot 20 držav. Nekateri člani prihajajo svoje junake bodrit iz daljnih dežel kot so Avstralija, Kanada, Nikaragva in Tajska. Večina pa jih je malo bližje in so razporejeni po evropskem kontinentu. INTA ima člane v Angliji, Belgiji, Bosni in Hercegovini, Bolgariji, Italiji, Franciji, Nemčiji, Srbiji, na Madžarskem, v Švici in tudi v Rusiji. Skupina ima nekaj članov, ki niso rojeni Škoti, je pa zato toliko bolj škotsko njihovo srce, kar se kaže v njihovi zavezanosti in resnosti sprejemanja škotskega nogometnega tima.


INTA je članica zveze klubov navijačev škotske 'Association of Tartan Army Clubs' (ATAC – External link opens in new tab or windowwww.associationoftartanarmyclubs.com) in njeni člani so tako raznoliki kot države, v katerih živijo. INTA tako kot večina ostalih klubov škotskih navijačev podpira dobrodelnost Tartan Army Sunshine Appeal (TASA) in fundacijo Betty Ford. V državah, kjer igra Škotska, zmeraj poiščejo možnost za lokalno dobrodelnost. V Gruziji je INTA, v imenu preminulega člana, pomagala postaviti hišo za starše otrok obolelih z rakom nedaleč bolnice, da bi starši lahko bili blizu svojim otrokom. V Sloveniji je, v čast stote tekme Škotske enega izmed članov, pomagala Tilnu do vozička. 

 

Dress code kluba INTA je 'Always Kilted-up' - torej zmeraj v kiltu. Tako je, v primeru, če želite postati (honorarni) član, najlažji način, da to dosežete -  da se pridružite na pivu in skupaj zapojete.






Družba Triglav Svetovanje praznovala 20 let



Slavnostni dogodek se je odvil v prijetnem in prazničnem ambientu Paviljona Jurček na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Bilo je čustveno, lepo :) Srčnost pa so pokazali ob predaji čeka našemu Zavodu Vid. S tem so zaključili popotovanje po prodajni akciji Živi polno, kjer je vsak obisk svetovalca prispeval v dober namen. Želeli so, da njihove stranke, partnerji pa tudi sodelavci razmislijo o enkratnosti življenja in zdravja ter ob tem pomislijo tudi na tiste, ki ne morejo živeti v polnosti. Zbrana sredstva bomo v sodelovanju s Centrom IRIS porabili za nakup komunikacijskih pripomočkov za slabovidne otroke in jim tako olajšali šolanje.






 

Dobrodelni projekt  »SRCE DOBROTE«


Z zbiranjem zamaškov Andrej Udrih želi pomagati otrokom in mladostnikom v CIRIUSU Kamnik.


V okviru naše dobrodelne dejavnosti se  že dolga leta srečujemo z izjemnimi posamezniki, ki so v sebi začutili klic po pomoči drugim. Imajo ideje in predvsem voljo, da nekomu, ki potrebuje pomoč, pomagajo spremeniti njegovo življenje na bolje. Še posebej je njihovo delo cenjeno zaradi tega, ker v pomoč potrebnim vložijo svoj prosti čas, pa tudi svoja sredstva. Eden od teh je tudi Andrej Udrih iz Šempetra v Savinjski dolini od katerega pismo smo prejeli.

Andrej nas je tudi obiskal in predstavil svoj projekt imenovan »Srce dobrote«, ki ga z veliko truda, potrpežljivostjo in vztrajnostjo vodi že tri leta. Tudi mi se spominjamo svojih začetkov in vemo kako je to težko. Pred tremi leti se je odločil, da bo tudi on pomagal pomoči potrebnim. Najprej je želel pomagati mladi invalidki pri nakupu nožne proteze in je zato začel z akcijo zbiranja zamaškov, nato pa dečku, ki je potreboval invalidski voziček.

Pot  je bila dolga a se je splačalo. S pomočjo številnih, tudi vrtcev in šol na Štajerskem koncu mu je uspelo zagotoviti  25 zbirnih centrov, kjer se zamaški zbirajo. Seveda akcije ne bi bilo, če Celjsko podjetje Eko plus ne bi poskrbelo za distribucijo zabojnikov, podjetje MV Transporti Šempeter pa mu pomaga pri brezplačnem odvozu zamaškov v zbirni center družbe MPI Reciklaža d.o.o. Mežica.

Do sedaj je zbral že 4060 kilogramov.


Gospod Udrih bo tudi letos sodeloval na  External link opens in new tab or window50. MOS-u v Celju, kjer bo v okviru dobrodelnega projekta »Srce dobrote« zbiral plastične zamaške za CIRIUS Kamnik, ki zajema 160 invalidnih otrok različnih kategorij. Pozdravljamo njegova prizadevanja in željo pomagati mladim v CIRIUSU v Kamniku, ter jim vsaj malo olajšati in polepšati življenje.

Zato vsi, ki boste obiskali letošnji External link opens in new tab or windowCeljski sejem  od 12. - 17. septembra 2017 lepo vabljeni, da s seboj prinesete plastične zamaške in jih pustite pri razstavljalcih ter s tem podarite v dobrodelne namene. Gospod Andrej Udrih, ki letos vodi že 10. dobrodelno akcijo zbiranja zamaškov bo poskrbel, da bodo prišli v prave roke.


http://www.ce-sejem.si/wp-content/uploads/2017/07/MOS_1920X550px-01.jpg
      




TEDEN MLADIH V KRANJU

Klub študentov Kranj od 13. do 21. maja organizira festival External link opens in new tab or windowTeden mladih, na katerem bodo letos nastopale mednarodne glasbene zasedbe. Tokrat že 22. festivalsko leto želi obiskovalcem ponuditi kvalitetnejšo in pestrejšo glasbeno izbiro. Program poleg tega nadgrajujejo tudi izobraževalni, kulturni in športni dogodki.

Haj fajv TMau: dobrodelnost na Tednu mladih


Maskota TMau bo v dnevih pred in med festivalom zbiral vaše petke in delil nasmehe! Za vsak prejeti haj fajv bo External link opens in new tab or windowKlub študentov Kranj namenil 0,10 EUR, zbrani denar pa bo namenil Zavodu VID za pomoč deklici Neži, ki potrebuje invalidski voziček.


Mavrični vlakZato pozivajo vse obiskovalce, da se v festivalskem času udeležijo predstav in koncertov in naj bodo pozorni na njihovo dobrodelno akcijo Haj fajv TMau, v kateri bodo zbirali denarno pomoč Zavodu VID in deklici Neži za nakup invalidskega vozička.



Vsi, ki se boste udeležili festivala, poiščite maskoto in ji dajte petko.


Delite nasmehe in petke!






STANOVANJSKI SKUPINI MLAKA IN ČRNAVA PRAZNOVALI 20 LET

Dve skupini otrok in mladostnikov Vzgojnega zavoda Kranj sta se pred dvajsetimi leti (4. aprila 1996) preselili iz stare graščine v Preddvoru v nov, lep in topel dom. Ena na Mlako v vrstno hišico, druga pa  v hišo na koncu mirne ulice ob jezeru Črnava v Preddvoru.  Prej so vsi skupaj bivali v Preddvoru v graščini med sivimi zidovi, ki so od 1954 leta nudili dom številnim mladim ptičkom brez gnezda.

Potem pa se je 1994 v Kranj na Zlato polje preselila prva skupina najstnikov, ki so z dobro voljo in pripravljenostjo za delo napolnili dve nadstropji večstanovanjskega bloka.  Dve leti za njimi so se otroci in mladostniki skupaj z vzgojitelji in gospodinjama preseli v hišici na Mlako in Črnavo.  Leto kasneje se je v Stražišče preselila še ena skupina  8 otrok, zadnja  pa je našla svoj dom leta 2001 v Škofji Loki.

Vzgojitelji se trudijo otrokom in mladostnikom nuditi topel in varen dom, kjer se učijo osnovnih življenjskih načel in vrednot, solidarnosti, prijateljstva in pomoči. S postavljanjem meja oblikujejo mlade v zdrave in pozitivne osebnosti, ki se naučijo soočati sami s sabo, okolico in različnimi situacijami. Le tako bodo znali najti svoje mesto in prostor pod soncem.

Veliko otrok in mladostnikov se je zvrstilo v 20 letih življenja v obeh stanovanjskih skupinah na Mlaki in v Črnavi, kjer so pripravili čudovito praznovanje za vse, ki so prispevali svoj kamenček v mozaiku njihovega življenja, kjer smo lahko obujali spomine in zgodbe, ki so nastajale skozi čas.

Čestitke obema skupinama v želji, da jim še naprej odlično uspeva voditi in krmariti barko tako po mirnem morju in kot v viharju.


External link opens in new tab or windowhttp://www.vz-kranj.si/2016/04/23/ss-crnava-je-praznovala-20-let




STROKOVNO IZOBRAŽEVANJE


Hitremu razvoju v pristopih obravnave otrok s posebnimi potrebami in tehničnih pripomočkov, ki se ob terapijah uporabljajo, je že skoraj nemogoče slediti. Zato so izredno pomembna izobraževanja, ki jih proizvajalci nudijo strokovnemu osebju z namenom, da se vse možnosti in pristopi optimalno   izkoristijo za otrokov napredek.


24 urno pozicioniranje otrok in mladostnikov



V mesecu novembru 2015 je bil na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu SOČA (URI-SOČA) organiziran seminar na temo 24 urno pozicioniranje otrok in mladostnikov. Organizator seminarja je bilo nemško podjetje Otto Bock, ki ga v Sloveniji zastopa podjetje SOČA OPREMA iz Ljubljane. Seminar je bil izveden v sodelovanju z zdravniki in terapevti iz URI-SOČA, ki so sodelovali predvsem pri samem prikazu uporabe pripomočkov za pravilno pozicioniranje. Na seminarju so bili za prikaz pravilnega pozicioniranja uporabljeni pripomočki proizvajalca Otto Bock in sicer program Leckey.

Vsebina Otto Bock Leckey programa je predvsem usmerjen v rehabilitacijo otrok s cerebralno paralizo in mišično distrofijo (oz. hipertonična in hipotonična nevromišična obolenja). Obsega široko paleto terapevtskih sedežev, terapevtskih stojk in pripomočkov za pravilno pozicioniranje dojenčkov oz. malčkov.

Pripomočki v tem programu obsegajo vse dnevne aktivnosti otroka. To so hranjenje, ležanje in sedenje, čas v vrtcu ali šoli, potovanje, prosti čas, gibanje, stoja, kopanje in higiena ter spanje. S tako širokim obsegom je cilj programa zagotoviti 24-urno pravilno pozicioniranje otrok.

Na seminarju so bile predstavljene prednosti pravilnega pozicioniranja, kot so izboljšanje prehranjevanja, pozitiven učinek na splošno počutje, interakcijo v višini oči, spremembo vidnega polja ter še mnogo drugih.

Ključna skupna lastnost, ki jo imajo vsi Otto Bock Leckey pripomočki, je razvojno zgodnje pravilno pozicioniranje otrok v sedeč in/ali stoječ položaj. To je tudi ciljna skupina samega programa –  različne stojke in terapevtski sedeži. Zelo pomembna lastnost je, da vsi ti pripomočki rastejo z otrokom (so nastavljivi po različnih dimenzijah) in so individualno prilagodljivi ter tako primerni za daljše časovno obdobje.

Na samem izobraževanju je bilo nazorno in strokovno prikazano kako naj bi svojci in strokovni tim izbrali pravilen pripomoček individualno za otroka in s tem omogočili čim boljšo rehabilitacijo oz. preprečevanje nadaljnjih poslabšanj, ki bi lahko bile rezultat slabega pozicioniranja v pripomočkih.

Otto Bock Leckey pripomočki so trenutno na voljo za testiranje in demonstracijo v sklopu fizioterapije in delovne terapije na URI-SOČA ter neposredno pri zastopniku SOČA OPREMA d.o.o.. Dodatne informacije o pripomočkih ali dogovor za termin testiranja se lahko dogovorite direktno s SOČA OPREMO na tel. št. 01 / 437  42 52 ali preko elektronske pošte  socaoprema@siol.net.

Tamara Bokalič, Soča oprema d.o.o.


Strokovno pozicioniranje.pdf





DOBRODELNA PRIREDITEV  OŠ KAŠELJ »POMAGAJMO ANEJU«


V zbiranje sredstev za njegovo dvigalo so se vključili tudi njegovi sošolci z Osnovne šole Kašelj. Šolski sklad OŠ Kašelj, učenci, učitelji in ostali zaposleni delavci šole so organizirali dobrodelno prireditev z naslovom »POMAGAJMO ANEJU«.

Torek, 21. aprila 2015 je bil torej velik dan. Dan, ko so učitelji, učenci, vsi nastopajoči in ostali zaposleni v OŠ Kašelj pokazali kaj pomeni sočutje in skrb za drugega. Da z malimi in velikimi deli lahko njihovemu učencu in sošolcu, osemletnemu invalidnemu Aneju Košoroku, obrnejo življenje na bolje. Pripravili so čudovito dobrodelno prireditev z naslovom »Pomagajmo Aneju«, ki  jo je vodil Klemen Bunderla, nastopali  pa so učenci, učitelji, starši, Vlado Pilja in ostali. Vse to jim je uspelo z neverjetnim medsebojnim sodelovanjem, odlično organizacijo ter obilo vloženega truda, ljubezni in prostega časa. Pripravili so čudovit dogodek in s tem pomagali Aneju, da je še korak bližje do večje samostojnosti.
Seveda pa Anej ni samo miren opazovalec dogajanj okoli sebe ampak aktivno sodeluje s svojimi zamislimi, komentarji. O njem je bil objavljen celostranski zapis v Slovenskih novicah. Predlagan je bil za osebnost tedna na Valu 202 itd. vsako dejanje ga vodi še bližje do uresničene želje - dvigala.

Kratek zapis o dogodku si lahko preberete v priloženem članku iz naših Dobrih novic.

Anej 6 - 7 web.pdf



RAZSTAVA NASTIJE FIJOLIČ


Nastija je najstarejša hči v družini, ki se že od rojstva bori s  spinalno mišično atrofijo, ki jo je priklenila na invalidski voziček.  Kljub temu je odločno dekle polno energije, ki obiskuje visoko šolo za storitve - smer fotografija, kjer je zelo uspešna. Dobila je Grossmanovo nagrado, naredila kratek filmček za natečaj na temo raznolikost in proti diskriminaciji, imela dve fotografski razstavi.



"S svojo drugo fotografsko razstavo z naslovom “Poglej me in videl boš” sem se dotaknila pereče tematike telesnih idealov v današnji družbi. Z razstavo smo razgalili predsodke, ki jih ima družba do drugačnih in posebnih. Pravzaprav smo razgalili nas same. Projekt smo izvedli v vsej čistosti fotografskega studija, tako da smo se vsi za trenutek počutili kot del tega famoznega modnega in idealnega sveta. Z razstavo želim ljudi spodbuditi k drugačnemu, bolj "odprtem" razmišljanju, ki bi pravzaprav moralo biti samoumevno. Če človeške proporcije niso popolne, mar to pomeni, da telo ne zadostuje tako imenovanim idealom lepega in seksipilnega telesa? Pa je temu res tako? Takšna in podobna vprašanja se nam porajajo ob pogledu na fotografije.


Po uspešni predstavitvi njenega fotografskega dela, se je Natalijina razstava preselila na Dunaj, kjer je ravno tako naletela na pozitivne odzive in bila med ljudmi dobro sprejeta.